Hva kan jeg gjøre?

Behandling og egne tiltak

Det viktigste du kan gjøre er å unngå røyking, eller eventuelt slutte med en gang sykdommen oppdages.  Da kan du unngå unødvendig forverring. Det finnes ingen medisin mot slik mangel, og ødelagt lungevev blir ikke erstattet av kroppen. Daglig mosjon er viktig for å stabilisere sykdommen og utnytte den lungekapasiteten du har. God fysisk form vil også gjøre at du føler deg mer opplagt og orker mer i det daglige.
I enkelte tilfeller kan lungeskadene blir særlig alvorlige. I slike tilfeller kan det bli aktuelt med lungetransplantasjon.

Rehabilitering

På samme måte som ved annen lungesykdom kan fastlegen søke om rehabilitering for deg, for eksempel ved et av LHLs sentre. Da kan du få informasjon om sykdommen, veiledning når det gjelder mosjon, eventuell røykeslutt, pusteteknikker og andre tiltak. En del av rehabiliteringen kan også være å bearbeide sorgreaksjoner over redusert helse og lage en plan for hvordan du skal komme i bedre fysisk form.

Testing

Dersom du har fått påvist A1AT-mangel, bør du informere søsken, barn og eventuelt barnebarn, slik at de kan teste seg om de ønsker det, og slik kan de kan bli oppmerksomme på at røyking kan være særlig skadelig for dem.  Snakk med legen din om hvordan du kan gå fram for å formidle slik informasjon.

Tekst: journalist Hanna Hånes og seksjonsoverlege Anne Bailey, Glittreklinikken

Reklame

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s